Och alla dessa att-göra-listor förstås 😏
Det finns även flera "kokböcker" som redovisar olika åtgärder och vad de kostnader samt hur ofta åtgärderna kan tänkas att förekomma. Hur lång är livslängden på ett yttertak?
Antalet (mäster)-kockar är dock mycket begränsat. Vilken "kokbok" man använder leder förstås till olika underhållsplaner, om man inte har varit med förr alltså.
Ska t.ex. trä/al-fönster bytas ut vart 30e år?
Ska underlagspapp bytas ut vart 20e år?
😂
Allt för komplexa underhållsplaner gör att man "inte ser skogen för alla träd". 🌲 🌲 🌲 Ska t.ex. byte av X stycken papperskorgar vart 30e år vara med i underhållsplanen? 😏
Och så kan man undra vad man menar med underhåll, felavhjälpande underhåll, investeringar, planerat underhåll, periodiskt underhåll och löpande underhåll jämte skötsel, service och drift?
OM INVESTERINGAR inte ska vara med i underhållsplanen?
Ska man då även ta fram särskilda investeringsplaner?
För att inte tala om alla
luddiga begrepp såsom avsättningar, fonder och
avskrivningar!
Allt för många bostadsrättsföreningar gör avsättningar även om de inte har några pengar att "avsätta". Plus redovisar stora "Yttre Fonder" trots att de inte har några likvida medel!
Anledningen till det markant ökade intresset hos företagen kan förklaras i några punkter:
Det årliga underhållsbehovet för enbart bostadsrättsföreningarna (1.200.000 lgh) är runt
11 miljarder kr per år.
Att upprätta underhållsplaner är alltså mums för alla skrupelfria konsulter jämte ytterst märkvärdiga "Experter" av allsköns slag och de som ska förvalta kapitalet, typ skamlösa banker och korpulent kooperativa oorganisationer! 🕵 🏦
Gå gärna vidare och se hur man kan lite strukturerat upprättar en superb underhållsplan.
© Anders G Fastighetsutveckling AB 2021-12-19